Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Βουτσινάς που ξεκίνησε την ανοικοδόμηση του Χολαργού

Ο Παναγιώτης Βουτσινάς (Καλαμάτα 2 Φεβρουαρίου 1899 – Χολαργός 8 Δεκεμβρίου 1975) ήταν Έλληνας Πολιτικός Μηχανίκος, ο οποίος την 1 Μαρτίου του έτους 1926 ίδρυσε την Εταιρεία Αγροπόλεων και ξεκίνησε την ανοικοδόμηση του Χολαργού Αττικής.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Την 1η Μαρτίου του έτους 1926 ίδρυσε την Εταιρεία Αγροπόλεων με σκοπό να ανοικοδομήσει τα Βορειοανατολικά Προάστια του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Το 1ο προάστιο το οποίο ξεκίνησε ν’ ανοικοδομεί η συγκεκριμένη εταιρία ήταν ο Χολαργός. Εκεί πέρα άλλωστε ήταν και τα γραφεία της σ’ ένα παλιό διώροφο κτίριο το οποίο βρισκόταν στη συμνβολή της Λεωφόρου Περικλέους με τη Λεωφόρο Μεσογείων εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Κατάστημα Δαναός.

Στις 3 Αυγούστου του έτους 1926 η εταιρεία αυτή κατασκεύασε την πολυτελή διώροφη έπαυλη του Παναγιώτη Βουτσινά στη συμβολή της Λεωφόρου Περικλέους με την οδό Ευριπίδου, η οποία στις 10 Αυγούστου του έτους 1937 μετονομάστηκε τιμητικά σε Οδός Παναγιώτου Βουτσινά απ’ το Κοινοτικό Συμβούλιο του Χολαργού.

Το Νοέμβριο του έτους 1962 ξεκίνησε η ανέγερση του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγιάς Φανερωμένης Χολαργού στην ομώνυμη πλατεία στη θέση ενός παλαιού μικρού Ναού ο οποίος κατεδαφίστηκε. Ένας απ’ τους Δωρητές αυτού του Νέου Ναού ήταν ο Βουτσινάς.

Τον Αυγουστο του έτους 1969 η έπαυλη του Βουτσινά κατεδαφίστηκε και στη θέση της ξεκίνησε να χτίζεται η πολυκατοικία η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα. Σε κάποια απ’ τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας αυτής κατοικούν συγγενείς του Βουτσινά.

Ο Παναγιώτης Βουτσινάς πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις 8 Δεκεμβρίου του έτους 1975 στο Χολαργό Αττικής.