Ζωγραφίζοντας τη Μουσική στο Κλασσικό Ωδείο

Ζωγραφίζοντας τη μουσική

Εργαστήρια εξερεύνησης της μουσικής και της εικαστικής τέχνης

– για παιδιά 2 έως και 4 ετών και τους γονείς τους
– για παιδιά 5 έως και 8 ετών
με την εικαστικό Μαρία Γλύκα

“Φύση και Πόλη” | πρόγραμμα για παιδιά 2 έως και 4 ετών και τους γονείς τους

Στην σειρά αυτή των μαθημάτων γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν μαζί τη σχέση της εικόνας με τους ήχους. Ξεκινώντας με βασικά στοιχεία όπως η γραμμή και το σημείο σε σχέση με τα εικαστικά και τους ήχους της φύσης σε σχέση με την μουσική, τα παιδιά με την βοήθεια των γονιών τους οξύνουν την παρατηρητικότητά τους και μαθαίνουν να οπτικοποιούν ήχους και σκέψεις. Στην συνέχεια εισέρχονται σιγά σιγά και με την βοήθεια της μουσικής στον κόσμο των εικαστικών τεχνών μέσα αφενός από το έργο διαφορετικών καλλιτεχνών αλλά και συγχρονων εικαστικών προσεγγίσεων. Σε κάθε μάθημα δεχονται οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα και πληροφορίες και καθοδηγούνται ώστε να μπορούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης. Οι γονείς δεν βοηθούν μόνο το παιδί να πραγματοποιήσει εργασίες αλλά διατηρούν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της κάθε δημιουργίας, συμβάλλοντας μεν στην ελευθερία έκφρασης και αυτενέργιας του παιδιού τους, ανακαλύπτοντας δε και οι ίδιοι τη δική τους ανεξερεύνητη εικαστική γλώσσα.

Σουρεαλισμός: Όνειρα και Πραγματικότητα

Salvador Dali, Max Ernst  |  Erik Satie, Theodor Adorno

Πως φτιάχνουμε μια υπερπραγματικότητα; Τα όνειρα όταν αναμειγνύονται με το τυχαίο τι αποτέλεσμα έχουν; Παρατηρώντας τα χρώματα και τα σχήματα των σουρεαλιστών ζωγράφων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα φάσμα διαφορετικών τεχνικών με κοινό παράγοντα την έμπνευση των καλλιτεχνών. Θα κατανοήσουν ότι αυτή η έμπνευση είναι κάτι που το βλέπουν και αυτά καθημερινά… είναι τα όνειρά τους!

“The Persistence of Memory” Salvador Dalí  “The Elephant Celebes” Max Ernst

Καθώς βλέπουμε έργα του Salvador Dali και του Max Ernst, ακούμε Erik Satie και Theodor Adorno. Τα λιωμένα ρολόγια του Dali, ο σιδερένιος ελέφαντας του Ernst ζωντανεύουν την φαντασία μας… Μιλάμε για τα όνειρά μας. Με τη μέθοδο του διπλώματος σε μεγάλη λωρίδα από χαρτί φτιάχνουμε -κρύβοντας κάθε φορά το προηγούμενο στάδιο- ένα κατασκεύασμα του ονείρου μας… Αν είναι ένα αλλόκοτο ζωάκι φτιάχνουμε πρώτα το κεφάλι, μετά τον λαιμό, μετά το στήθος με τα χέρια, την λεκάνη με τα γόνατα, τις γάμπες και τέλος τα πόδια. Ανοίγουμε το χαρτί και αποκαλύπτεται μπροστά μας το σουεραλιστικό ον των ονείρων μας! Από πάνω κάνουμε κολάζ φτιάχνοντας διάφορα στοιχεία συνδυάζοντας κομμένα χαρτιά από περιοδικά, εφημερίδες κλπ.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου

ηλικίες 2 έως και 4 ετών, με ενήλικα συνοδό

διάρκεια εργαστηρίου: μια ώρα
11:00 πμ – 12:00 μμ


κόστος συμμετοχής
15 ευρώ
ενιαίο εισιτήριο για παιδί και έναν γονέα
(συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

“Η δύναμη της Σύνθεσης” | πρόγραμμα για παιδιά 5 έως και 8 ετών

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά με την συντροφιά της μουσικής καθοδηγούνται ώστε να διερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να αποτυπώσουν δημιουργικά την δική τους προσωπική αντίληψη σε σχέση με τα εικαστικά. Βλέπουν ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, εικαστικές εγκαταστάσεις αλλά και άλλες σύγχρονες μεθόδους έκφρασης όπως artists books και performance (επιτελέσεις). Με αφορμή τέτοιες σύντομες παρουσιάσεις, συζητούν σε σχέση με αυτά που παρατηρούν και παροτρύνονται, υπό καθοδήγηση τόσο στο θέμα όσο και στα υλικά, να εκφραστούν μοναδικά ως προς το ζητούμενο κάθε φορά. Ανακαλύπτουν και ξεπερνούν μέσα από την κίνηση του χεριού τους αλλά και του σώματός τους χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά τόσο τα φυσικά όσο και τα νοητικά όρια του εαυτού τους επιβεβαιώνοντας ότι η μουσική, τα εικαστικά και το παιχνίδι είναι μέσο έκφρασης, πηγή χαράς και δημιουργίας.

Σουρεαλισμός: Όνειρα και Πραγματικότητα

Νίκος Εγγονόπουλος, Giorgio De Chirico   |  Kurt Weill, Igor Stravinsky

Πως φτιάχνουμε μια υπερπραγματικότητα; Τα όνειρα όταν αναμειγνύονται με το τυχαίο τι αποτέλεσμα έχουν; Παρατηρώντας τα χρώματα και τα σχήματα των σουρεαλιστών ζωγράφων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα φάσμα διαφορετικών τεχνικών με κοινό παράγοντα την έμπνευση των καλλιτεχνών. Θα κατανοήσουν ότι αυτή η έμπνευση είναι κάτι που το βλέπουν και αυτά καθημερινά… είναι τα όνειρά τους!

 

“Ο ποιητής και η Μούσα” Νίκος Εγγονόπουλος “The Red Tower” Giorgio di Chirico

Βλέπουμε τα έργα του Νίκου Εγγονόπουλου και του Giorgio De Chirico και ακούμε Kurt Weill και Igor Stravinsky. Επικεντρωνόμαστε στο πώς γνωστά σε μας αντικείμενα μέσα στον σουρεαλισμό αλλάζουν όψη, αναλογίες, υλικό και σύσταση. Βλέπουμε μουσικά όργανα του Εγγονόπουλου, τα τοπία του Ντε Κίρικο… Ακούγοντας την μουσική κλείνουμε τα μάτια και φανταζόμαστε ένα αντικείμενο μας να αλλάζει όψη, να λιώνει, να φουσκώνει, να βγάζει μαλλιά ή και να μιλάει. Με την βοήθεια ενός ζαριού τυχαία στοιχεία έρχονται να προστεθούν στο αντικείμενό μας. Φτιάχνουμε το δικό μας φανταστικό αντικείμενο από πηλό.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου

ηλικίες 5 έως και 8 ετών

διάρκεια εργαστηρίου: μιάμιση ώρα
12:30 πμ – 14:00 μμ

κόστος συμμετοχής
14 ευρώ

(συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

…………………………………………………………………………….

Η Μαρία Γλύκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (ΜFA) στο Slade School of Fine Art, UCL (2006) με υποτροφία από το ΙΚΥ, ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (2002) και γραφιστική στη Σχολή Βακαλό (1993). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα residencies (Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισπανία, κλπ). Τα έργα της έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς (Jerwood Contemporary Painters, London, 2007/ Celeste Prize, 2006 / Young artists in European Μuseums, 2005). Διδάσκει στο ΒΑ και MΑ – Visual Communication and Interactive Media του Κολλεγίου Βακαλό Art and Design και Fine Art στο Slade Summer School, UCL, UK.

πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων
στη γραμματεία του Κλασσικού Ωδείου
Ασπασίας 67, Χολαργός
210 6526 250
info@klassiko.gr