Από την Ξάνθη αρχίζουν τα τεστ κορωνοϊού μέσα στο αυτοκίνητο

Τη πρακτική drive-through γνωστής αλυσίδας ταχυφαγείου που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα θυμίζει η νέα και πιλοτική διαδικασία εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό που στήνεται στην Ξάνθη.

Το νέο σημείο για τέστινγκ θα λειτουργεί για κάποιες ώρες ημερησίως στο 3ο χλμ. Ξάνθης – Καβάλας από το οποίο θα περνούν άτομα με συμπτώματα, θα κατεβάζουν το παράθυρό τους και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα λαμβάνει δείγμα για να ελεγχθούν για κορονοϊό. Η επιλογή να λειτουργήσει στην Ξάνθη το πρώτο drive-through εργαστηριακού ελέγχου δεν είναι τυχαία, μιας και τώρα είναι η περιοχή με το πιο «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο που συνεχίζει να καταγράφει πολλά κρούσματα. Από το σύνολο των 16 χθεσινών νέων περιστατικών κορονοϊού στη χώρα μας, τα οκτώ προέρχονται από την Ξάνθη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισκέφτηκε το σημείο που θα λειτουργήσει πιλοτικά το drive-through, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Οπως τονίστηκε σε δηλώσεις που έγιναν στους εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης, με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν θα υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή για τους πολίτες που θα εξυπηρετούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

Η λειτουργία drive-through εργαστηριακού ελέγχου για τον Sars-CoV-2 εφαρμόστηκε στο εξωτερικό από χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και την αποφυγή επιμόλυνσης τόσο των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων όσο και ασθενών με άλλες ασθένειες, εκτός λοίμωξης Covid-19.

Η συγκεκριμένη μέθοδος τεστ προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως εναλλακτικός τρόπος μαζικού ελέγχου, όπως και η κατ’ οίκον λήψη δείγματος από τον ίδιο τον ασθενή (home-basedself-sampling) που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότιο Κορέα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος