Σπάνιος “Super Mario” πουλήθηκε 114.000 δολάρια – Αυτά είναι τα video games που κοστίζουν μια περιουσία

Στις μέρες μας, τα video games εξελίσσονται διαρκώς με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η «εικονική πραγματικότητα» έχει αλλάξει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν και γίνονται μέρος του παιχνιδιού. Μόνο τυχαίο δεν είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι η παγκόσμια βιομηχανία των video games «αγγίζει» σε αξία τα 90 δισ. δολάρια.

Αυτό, όμως, δεν ίσχυε πάντοτε. Πριν από τρεις και τέσσερις δεκαετίες, όταν τα video games έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά, ο χειρισμός ήταν απλούστερος και τα γραφικά πολύ λιγότερα.

Και αν σήμερα, για πολλούς, τα video games του ’80 και του ’90, φαντάζουν από ανούσια έως «πρωτόγονα», δεν ισχύει το ίδιο για τους συλλέκτες σπάνιων εκδόσεων video games εκείνης της εποχής.

Το αντίθετο μάλιστα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι – κυρίως μεσήλικες – που διατίθενται να ξοδέψουν μια… περιουσία για να αναπολήσουν στιγμές από την παιδική τους ηλικία.

Ο Super Mario των ρεκόρ

Στα μέσα Ιουλίου, μια σπάνια έκδοση του 1985 του κλασικού video game Super Mario Brothers πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή – ρεκόρ των 114.000 δολαρίων. Ο αγοραστής της έκδοσης, που παρέμεινε για 35 χρόνια φυλαγμένη επιμελώς εντός της ζελατίνας της, θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Εάν κάποια από τις διαθέσιμες εκδόσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού θα μπορούσε ποτέ να φτάσει σε τόσο υψηλή τιμή, γνωρίζαμε ότι θα ήταν αυτή του 1985» τόνισε η Βάλαρι ΜακΛέκι, διευθύντρια της Heritage Auctions, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις δημοπρασίες video games.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ανήκε σε μια άλλη έκδοση του ιδιαίτερα δημοφιλούς Super Mario Brothers, που είχε δημοπρατηθεί έναντι 100.000 δολαρίων.

«Η αξία παλιών αγαπημένων video games, ειδικά των σπάνιων εκδόσεων, έχει εκτοξευτεί τα τελευταία 20 χρόνια» εκτιμά ο Πιερς Χάρντινγκ – Ρολς, ειδικός αναλυτής video games στην εταιρεία ερευνών Amper Analysis, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Ο λόγος είναι ότι αυτά τα αντικείμενα περικλείουν τη νοσταλγία των παιδικών χρόνων για πολλούς 30αρηδες και 40αρηδες συλλέκτες» πρόσθεσε ο Χάρντινγκ – Ρολς.

Τα 10 + 1 σπανιότερα video games

Η αξία ενός video game δεν συνδέεται πάντοτε με το πόσο σπάνιο είναι. Υπάρχουν, φυσικά, αρκετές εξαιρετικά σπάνιες ή ακόμη και μοναδικές εκδόσεις που αποτιμώνται αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια η κάθε μια.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ