Το «άγνωστο» χωριό της Χαλκιδικής με το πιο διάσημο όνομα

Όταν ακούς Παρθενώνας, το μυαλό σου πηγαίνει κατευθείαν στην Ακρόπολη και είναι λογικό. Από εδώ και πέρα θα κάνεις και μια δεύτερη σκέψη, αφού έχεις διαβάσει αυτό το άρθρο. Γιατί εκτός από τον γνωστό Παρθενώνα, υπάρχει και ένας ακόμη.

Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για ένα χωριό που το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις επισκεφθεί. Και βρίσκεται στην Χαλκιδική στα 350 μέτρα υψόμετρο. Ευκαιρία να τον γνωρίσεις και κάποια στιγμή να τον επισκεφθείς. Ο Παρθενώνας του βορρά είναι κάτι ξεχωριστό και όμορφο. Ένα από τα ιδιαίτερα χωριά της Ελλάδας.

Παρθενώνας: Το ελληνικό χωριό που μάλλον δεν γνωρίζεις

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Νέο Μαρμαρά, εκεί στις πλαγιές του όρους Ίταμος, είναι χτισμένος ο παραδοσιακός οικισμός Παρθενώνας. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό με λίγους κατοίκους. Αυτούς που έχουν μείνει από την μεγάλη έξοδο η οποία πραγματοποιήθηκε στο χωριό της δεκαετίας του ’70, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι αποφάσισαν να φύγουν για τον Νέο Μαρμαρά.

Ωστόσο, με την πάροδο των ετών και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου «Παρθενών» αναπαλαιώθηκαν όλα τα σπίτια του χωριού, δίνοντας σήμερα με όμορφη και αρμονική εικόνα. Σε πολλές περιπτώσεις, έγιναν και αναστηλώσεις. Το χωριό, βέβαια, έχει μεγάλη ιστορία να το ακολουθεί καθώς υπάρχουν ακόμη και αναφορές στην αρχαιότητα οι οποίες μαρτυρούν την ύπαρξη του οικισμού κατά τον 9ο αιώνα π.Χ. Σε γραπτά, μάλιστα, αναφέρεται και ως «Παρθένι» και «Παρθενιώνας» κατά την εποχή του Βυζαντίου. Πολλοί ιστορικοί, μάλιστα, θεωρούν ότι δεν βρίσκεται στην σημερινή του τοποθεσία αλλά αλλού.

Η εικόνα που θα αντικρίσει κανείς φτάνοντας στο χωριό είναι η μακεδονική αρχιτεκτονική η οποία συνδυάζεται με την υπέροχη θέα η οποία προσφέρεται προς τον Τορωναίο κόλπο. Ο Παρθενώνας αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια απόδραση μακριά από την πολυκοσμία καθώς προσφέρει ηρεμία αλλά και όλες τις υποδομές για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες. Από καταλύματα και καφετέριες μέχρι καταστήματα εστίασης και μαγαζιά.

Το σίγουρο είναι ότι θα δεις μια εντελώς διαφορετική οπτική της Χαλκιδικής, την όχι και τόσο καλοκαιρινή, δηλαδή. Είναι η απόδειξη ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι ένα πραγματικό όνειρο σε ένα από τα ιδιαίτερα χωριά της Ελλάδας.

Βάλε τον Παρθενώνα του βορρά στο πρόγραμμα και θα μείνεις με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πηγή: newsbeast