“Ψηφιακό” ταξίδι σε μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου

Περισσότεροι από 2.500 χώροι μέσω της Google Arts& Culture είναι διαθέσιμοι για να τους ανακαλύψει κανείς μέσω διαδικτύου και πολλοί από αυτούς τους χώρους προσφέρουν εικονικές περιηγήσεις.

Διάσημα μουσεία από όλο τον κόσμο, προσφέρουν δωρεάν ψηφιακή ξενάγηση και είναι ευκαιρία να τα γνωρίσουμε.

  • Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη και στεγάζεται στην οικία της αλεξανδρινής οικογένειας Μπενάκη.

  • Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο είναι μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού στο Λονδίνο. Οι συλλογές του, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα[3], είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα.

  • ΜοMa (Νέα Υόρκη)

To Museum of Modern Art    είναι μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στο Μανχάταν. Θεωρείται πως κατέχει σήμερα μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών όπως του, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Νταλί, Βαν Κονγκ, κ.α.

  • Metropolitan Museum of Arts (Νέα Υόρκη)

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, γνωστό και ως The Met, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1873 και βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης και περιλαμβάνουν ξεχωριστούς τομείς Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων.

  • Musée d’ Orsay (Παρίσι)

Το Musee d’orsay  είναι εθνικό μουσείο και βρίσκεται  στο 7ο διαμέρισμα της πόλης του Παρισιού. Στο μουσείο εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής δημιουργημένα από το  1948 έως το 1914, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις.

  • Uffizi Gallery (Φλωρεντία)

Ανάκτορο της Φλωρεντίας που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, την Galleria degli Uffizi. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 19ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.

  • National Museum (Νέο Δελχί)

Το Εθνικό Μουσείο είναι το αρχαιότερο μουσείο της Ινδίας από τότε που άνοιξε τις πόρτες του το 1949. Σήμερα φιλοξενεί χιλιάδες έργα τέχνης που καλύπτουν 5.000 χρόνια ιστορίας, όπως ζωγραφική, γλυπτική, κοσμήματα, αρχαία κείμενα, πανοπλία και διακοσμητικές τέχνες. 

  • La Galleria Nazionale (Ρώμη)

Με περισσότερα από 20.000 έργα τέχνης, η συλλογή της La Galleria Nazionale περιλαμβάνει κομμάτια από την αρχαιότητα μέχρι πιο σύγχρονα έργα που ανήκουν στα κινήματα του φουτουρισμού και του υπερρεαλισμού.

Μουσείο Pergamon (Βερολίνο)

Το μουσείο Περγάμου βρίσκεται στο νησί των μουσείων στο Βερολίνο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1930, και εντός του μουσείου στεγάζονται τα ανακατασκευασμένα οικοδομήματα μεγάλου μεγέθους του βωμού της Περγάμου και της πύλης της αγοράς της Μιλήτου, των οποίων τα μέρη μεταφέρθηκαν από την αρχαία πόλη της Μιλήτου στην Ιωνία.

  • Μουσείο Van Gogh  (Άμστερνταμ)

Το Μουσείο Βαν Γκογκ είναι μουσείο τέχνης του Άμστερνταμ, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως έργα του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ αλλά και άλλων σύγχρονών του καλλιτεχνών. Περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του βαν Γκογκ σε όλο τον κόσμο.