Τα self-test και ο εμβολιασμός τα όπλα μας

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η πρόληψη και ο μαζικός εμβολιασμός αποτελούν τα κύρια όπλα για να αντιμετωπίσουμε την μάστιγα του κορονοιού ιδιαίτερα αυτή την χρονική συγκυρία που βρίσκεται σε έξαρση και με ένα ΕΣΥ που έχει φτάσει στα όρια του.
Μία κατάσταση που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και απαιτούνται άμεσες κινήσεις και λεπτούς χειρισμούς.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας. Πρόκειται για τεστ νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα self-test, που δεν υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα self-test είναι ατομικά τεστ τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία και να τα κάνουν μόνοι τους, στο σπίτι τους. Με ένα μακρόπνοο σχεδιασμό η χώρα προχωρά από τις 300.000 τεστ ανά εβδομάδα σε, δυνητικά, έως και 10 εκατ. την εβδομάδα.
Έτσι κάθε πολίτης από τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ και χωρίς συνταγογράφηση.
Μία σημαντική ενέργεια, που έρχεται να προστεθεί ενισχυτικά στο πρόγραμμα των εμβολιασμών που προχωρούν στην χώρα μας με με ασφάλεια, υποδειγματικό τρόπο και γρήγορους ρυθμούς, ανάλογα πάντα με τις ροές εμβολίων που φτάνουν. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Εκτιμάται δε, ότι μέσα Απριλίου θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Μία επιθετική και πρωτοποριακή κυβερνητική πολιτική ανίχνευσης-πρόληψης και παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας που έχει στόχο να βγούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες από την μάστιγα του κορονοιού και να επανέλθει η ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα.

Γιάννης Μαραγκούλης