Τα Self Test από 7 Απριλίου στα φαρμακεία

Είναι κατανοητό πια από όλους ότι τα self test σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση στο Δήμος μας, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών. Ένα μέτρο που σε συνδυασμό με τα συνεχή rapid test που εφαρμόζει η Δημοτική αρχή σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ αποτελούν την κύρια στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον έλεγχό της με αποτέλεσμα να μην έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να χαρακτηριστεί ο Δήμος μας κόκκινος και να παρθούν αυστηρά και περιοριστικά μέτρα, Ο εφοδιασμός των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα φαρμακεία
θα ξεκινήσει από 7 Απριλίου και μέχρι τέλος της εβδομάδος τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να διαθέσουν σε πρώτη φάση σε μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες από 18 έως 67 ετών, δηλαδή των παραγωγικών ηλικιών και τέλος στους άνω των 67 ετών που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test για τα παιδιά τους με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr.η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη.
Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να δηλώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
Όσοι μαθητές είναι θετικοί θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
Όσοι δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Για κατηγορίες εργαζομένων που το self test είναι υποχρεωτικό:
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr, και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.
Εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.
Η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται μόνο από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.
Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία. Στη συσκευασία θα υπάρχουν και οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Γιάννης Μαραγκούλης