Δήμος Παπάγου- Χολαργού και «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021»

Το δικό του ιστορικό αποτύπωμα θέλει να αφήσει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που ενέπνευσε όλες τις επόμενες γενεές και δίδαξε τις καθολικές αξίες της τόλμης, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.
Ο Δήμαρχος κ Ηλίας Αποστολόπουλος με πρόταση που έγινε δεκτή από την Επιτροπή «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» και αφορά στη χρηματοδότηση της Πράξης: «Δράσεις ψηφιακών τεχνολογιών σε διαδικτυακό περιβάλλον για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 μέσω του προγράμματος « Αντώνης Τρίτσης» επιθυμεί να συμβάλλει ο Δήμος στην προβολή της στρατιωτικής ιστορίας, με ένα αφήγημα που ξεκινά από τις μάχες του 1821,τους πρωταγωνιστές των 200 χρόνων και φτάνει μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την σύγχρονη ιστορία.
Το ταξίδι της διάσωσης και της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου ξεκινά με τα εκθέματα του Μουσείου Παλαιών Χαρτών και Χαρακτικών, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και προσωπικά αντικείμενα του Χριστόδουλου Καραθανάση, την συλλογή των Σημαίων και Λαβάρων της Ελληνικής Επανάστασης, την συλλογή στρατιωτικών αντικειμένων του συλλέκτη Στέφανου Μωραίτη, την συλλογή του εθνικού ευεργέτη Ιάκωβου Τσούνη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στον Στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, τον ένδοξο στρατιωτικό και πολιτικό, Αρχιστράτηγο κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο 1940-41 και μετέπειτα Πρωθυπουργό της Χώρας.
Μία πρωτοβουλία που αποτελεί όχι μόνο το αυτονόητο και ελάχιστο χρέος όλων μας, αλλά που θα αποτελέσει και κτήμα όλων των Ελλήνων αφού ζω συνειδητά θα πει ζω με ιστορική ευθύνη, ότι αρνούμαστε τη τυχαιότητά μας, μία συνειδητή ζωή που εμείς ως Έλληνες την έχουμε έντονα και συνεχώς ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ σήμερα.
Ο Hegel, υποστήριζε ότι η Ιστορία ένα μόνο διδάσκει, ότι δεν διδάσκει τίποτε. Και όμως. Η ιστορία διδάσκει. Αρκεί να τη διαβάζουμε όπως είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι», ανέφερε. Και εμείς οφείλουμε αφού μας δίνεται η δυνατότητα, να επαναβεβαιώσουμε την εθνική μας ταυτότητα με την συγκεκριμένη δράση και κυρίως να αναστοχαστούμε και να αναζητήσουμε το νήμα όπως θα έλεγε ο Κάλβος, ήτοι το νήμα εκείνο και το μοναδικό, που διασφαλίζει την ασφαλέστερη πορεία μας στο χρόνο.

Γιάννης Μαραγκούλης