Βγαίνει στο σφυρί σκάλα από τον Πύργο του Άιφελ

Στη Γαλλία φαίνεται να έχουν γίνει μεγάλη μόδα οι δημοπρασίες κάθε είδους. Πριν λίγες ημέρες πουλήθηκε ένα μεγάλο τμήμα της βιβλιοθήκης του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν που περιείχε σπάνια αντίτυπα καθώς και βιβλία με χειρόγραφες αφιερώσεις διάσημων συγγραφέων όπως ο Αλμπέρ Καμί. Η μεγάλη ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ επίσης ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες βγάζει στο σφυρί συνολάκια που φέρουν την υπογραφή του διάσημου σχεδιαστή αλλά και αγαπημένου της φίλου Ιβ Σεν Λοράν.

Σήμερα μάθαμε ότι πουλιέται μία σκάλα που φτιάχτηκε μαζί με τον Πύργο του Άιφελ το 1889 και ένωνε στην αρχική φάση τον 2ο με τον 3ο όροφο του κτηρίου. Είναι φτιαγμένη από σίδερο, έχει ύψος 4,3 μέτρα και ζυγίζει 700 κιλά. Εδώ και 34 χρόνια, η σκάλα βρίσκονταν στον Καναδά όπου είχε πουληθεί σε έναν επιχειρηματία – συλλέκτη και εκτίθονταν έξω από τα γραφεία του στο Μόντρεαλ.

Πρόσφατα, η σκάλα βάφτηκε σε χρώμα λευκό – γκρι και πριν λίγες ημέρες έφτασε πάλι στο Παρίσι για να πουληθεί. Έκτοτε, εκτίθεται έξω από τον οίκο δημοπρασιών στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στην λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων. Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι 60.000 ευρώ αλλά η τελική τιμή, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς,  αναμένεται να εκτοξευτεί πολύ ψηλότερα. Ένα άλλο – πολύ μικρότερο – κομμάτι από σκάλα του Πύργου του Άιφελ που είχε δημοπρατηθεί το 2016 είχε φτάσει τα 500.000 ευρώ.