Σαν σήμερα: 12/11/61 ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη γη

Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Στα 20 του είχε ήδη ανακαλύψει το μεγάλο του πάθος για τα αεροπλάνα και έτσι βρέθηκε στη Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ όπου αποφοίτησε το 1957 με επαίνους, και στη συνέχεια υπηρέτησε αρχικά με το Βόρειο Στόλο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, πετώντας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, ενώ αργότερα έγινε δοκιμαστής πιλότος, πετώντας καινούργια και πειραματικά αεροσκάφη. Το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί ως κοσμοναύτης, με σκοπό την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.

Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1962 κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα

Ακολούθησε μια πολύ σκληρή εκπαίδευση και σε ψυχολογικό επίπεδο αφού οι υποψήφιοι κοσμοναύτες έπρεπε, να μείνουν 24ωρα σε ένα σκοτεινό και ηχομονωμένο δωμάτιο ολομόναχοι. Ο Γκαγκάριν γίνεται ένας από τους δύο τελικούς υποψήφιους για το πρώτο ταξίδι στο διάστημα και χάρη στο μικρό του ανάστημα αφού το 1,58 που είχε ως ύψος του επέτρεπε να χωράει με ευκολία στον θάλαμο της κάψουλας που θα τον μετέφερε στο διάστημα. 

Το ταξίδι

Ταξίδεψε με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων την ώρα κι έφθασε σε ύψος 327 χιλιομέτρων. Η πτήση διήρκεσε 1 ώρα και 48 λεπτά. Αν και ήταν σύντομη, χρειάστηκε πολύ θάρρος. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά εάν ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιζήσει στο διάστημα. Οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%, ενώ η ασφαλής επιστροφή του στη Γη φάνταζε ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.

Στην Αθήνα

Στο πλαίσιο μίας θριαμβικής περιοδείας του ανά τον κόσμο, ο Γιούρι Γκαγκάριν έφτασε τον Φεβρουάριο του 1962 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από το πλήθος κατά τη διαδρομή του προς την Αθήνα ήταν ενθουσιώδης. Το σύνθημα “Γκαγκάριν-ειρήνη” δημιούργησε ένταση και δεν έλειψαν οι τραυματισμοί αριστερών διαδηλωτών και αστυνομικών. Ωστόσο, το επίσημο μέρος της διήμερης παραμονής του Σοβιετικού κοσμοναύτη στην Αθήνα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον, καθώς συμπεριέλαβε συνάντηση και συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, υποδοχή στην Ακαδημία Αθηνών, ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη της πόλης, εγγραφή στο βιβλίο των ανακτόρων, δεξιώσεις και γεύματα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και επίσκεψη στην Ακρόπολη Αθηνών.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού