ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 27/11/1928 Γεννήθηκε ο Αλέκος Αλεξανδράκης

Γιος δικηγόρου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Στα 16 του μπήκε στη Σχολή Δοκίμων, με σκοπό να γίνει αξιωματικός του Ναυτικού ενώ παράλληλα, επιθυμούσε στη συνέχεια να να σπουδάσει κινηματογραφική σκηνοθεσία στις ΗΠΑ.

Μία παράσταση του Κάρολου Κουν με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη, όμως, έμελλε να του αλλάξει για πάντα τη ζωή. Δίνει εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο και όχι μόνο περνάει, αλλά βγαίνει πρώτος στη σειρά των επιτυχόντων.

Το ταλέντο του ξεχώρισε γρήγορα. Λέγεται μάλιστα πως ο Δημήτρης Χορν ήταν τόσο σίγουρος για το ταλέντο του Αλέκου, που είχε στοιχηματίσει για την επιτυχία του. Τον καιρό εκείνο η Κατερίνα Ανδρεάδη έψαχνε για έναν «ζεν πρεμιέ» για το έργο «Φθινοπωρινή Παλίρροια». Σύμφωνα με την ιστορία που έχει διηγηθεί ο ίδιος, την επισκέφτηκε με λουλούδια στο σπίτι της μαζί με την Άννα Συνοδινού και έτσι πήρε το ρόλο.

Συνολικά πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: «Ο βαφτιστικός», «Στέλλα», «Το νησί των γενναίων», «Ραντεβού στην Κέρκυρα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα», «Όμορφες μέρες», «Η κόμισσα της Κέρκυρας», «Η Μαρία της σιωπής», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Τα παιδιά της Χελιδόνας» και πολλές ακόμα. Στο θέατρο ερμήνευσε τους σημαντικότερους ρόλους. Μεταξύ των παραστάσεων, στις οποίες πρωταγωνίστησε και άφησαν εποχή, είναι: «Παράξενο Ιντερμέτζο», «Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ»,«Η γυναίκα με τα μαύρα», «Τέσσερα δωμάτια με κήπο», «Έγκλημα και τιμωρία», «Τα μεγάλα χρόνια», «Ο γλάρος». Το 1994 ανέβασε με τη Μιμή Ντενίση τον «Θείο Βάνια» και δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στο Εθνικό, απ’ όπου είχε ξεκινήσει.