Πρόστιμα σε όσους δεν ανακυκλώνουν

Νομοσχέδιο για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών, προς συζήτηση και ψήφιση σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι έχουν τον πρώτο ρόλο στην πρόληψη, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Δίνεται δε, η δυνατότητα στους δήμους να επιβάλλουν πρόστιμο από 20 έως 50 ευρώ σε όσους πολίτες δεν συμμορφώνονται, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Πέμπτη κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, τα πρόστιμα σε πρώτη φάση θα αφορούν εκείνους που «σαμποτάρουν», είτε ηθελημένα είτε τυχαία, την ανακύκλωση (π.χ. τοποθετώντας οργανικά σκουπίδια στον κάδο του χαρτιού) και σε δεύτερη φάση θα συνδεθούν με τη συμμετοχή στα προγράμματα ανακύκλωσης (βάσει της αρχής «πληρώνω όσο πετάω»).
«Καμπάνες» ωστόσο προβλέπονται επίσης για τους δήμους και τους παραγωγούς (ή εμπόρους) προϊόντων τα οποία υπόκεινται σε εναλλακτική διαχείριση καθώς και για τα διάφορα συστήματα διαχείρισης (συσκευασιών, μπαταριών κλπ) εάν δεν καταφέρουν να «πιάσουν» τους στόχους.