Ηλίας Αποστολόπουλος στον AIRETO: “Μαζί για την έξυπνη πόλη μας”

Άρθρο στην έντυπη έκδοση του “Αιρετός” υπογράφει ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού και επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για την Πόλη μας” Ηλίας Αποστολόπουλος.

Η έξυπνη πόλη δεν είναι θέμα για τα περιοδικά με τα εντυπωσιακά ρεπορτάζ από μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Σήμερα, όλοι πλέον διαθέτουμε τα μέσα, την τεχνογνωσία και την ικανότητα να εκσυγχρονίσουμε τις πόλεις μας, να τις μετατρέψουμε σε έξυπνες πόλεις, σε πόλεις του μέλλοντος. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και φυσικά η απόφαση, το πρώτο βήμα. Γιατί έξυπνη πόλη είναι η πόλη που διευκολύνει τον πολίτη, η πόλη που λειτουργεί προς όφελος του δημότη, η πόλη που κάνει την ζωή όλων μας πιο εύκολη. Και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος κάθε δημοτικής αρχής.

Είναι όμως και η πόλη όπου ο πολίτης είναι ενεργός και συμμέτοχος, κρίνει, διαφωνεί, προτείνει και συμμετέχει. Πάντα για το καλό της πόλης. Για τον λόγο αυτόν αν κάποιος αντιμετωπίζει ως αντίπαλο τον δημότη που ασκεί κριτική ή επισημαίνει λάθη και παραλείψεις, είναι λογικό να φοβάται να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και να χτίσει μία έξυπνη πόλη. Μόνο αν καταλάβουμε ότι ο μόνος αντίπαλος είναι τα προβλήματα της πόλης και είναι κοινός αντίπαλος της διοίκησης και των δημοτών, μόνο τότε θα είμαστε έτοιμοι για τις πόλεις του μέλλοντος.

Διαφάνεια και λογοδοσία

Εμείς στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού επιχειρήσαμε από την πρώτη στιγμή να φτιάξουμε μία διοίκηση φιλική προς όλους αλλά και ανοιχτή προς όλους. Αρχικά επικεντρωθήκαμε στην λογοδοσία της διοίκησης απέναντι στους δημότες και στην διαφάνεια. Ο κάθε φορολογούμενος πολίτης έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου αφού τα ετήσια απολογιστικά στοιχεία και οι ισολογισμοί είναι ανηρτημένοι στην ιστοσελίδα μας. Επιπλέον, ο κάθε πολίτης έχει την ευχέρεια να παρακολουθεί την εξέλιξη του προϋπολογισμού σε πραγματικό χρόνο, να έχει δηλαδή πρόσβαση σε πρωτογενή οικονομικά στοιχεία όπως αυτά διαμορφώνονται σε μηνιαία βάση. Έτσι μπορεί τελικά όποιος το επιθυμεί να ελέγξει την υλοποίηση του προϋπολογισμού μέσα στο χρόνο ανά πάσα στιγμή.

Ο δήμος Παπάγου – Χολαργού  στο κινητό

Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον με ωράρια του παρελθόντος. Για τον λόγο αυτόν υλοποιήσαμε, με την βοήθεια της τεχνολογίας, έναν νέο, εύκολο τρόπο για να μπορούν οι δημότες να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του δήμου όπως και όποτε θέλουν.

Ξεκινήσαμε την λειτουργία της Άμεσης Γραμμής Επικοινωνίας του πολίτη. Καλώντας στον πενταψήφιο αριθμό 15800, οι πολίτες μπορούν να διατυπώσουν αιτήματα, ερωτήματα και ότι άλλο επιθυμούν καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ αλλά και τα Σαββατοκύριακα κατά τις ώρες 16.00 – 22.00. Γιατί η λειτουργία ενός δήμου, δεν σταματά όταν κλείνουν τις πόρτες τους οι υπηρεσίες. Η επικοινωνία των πολιτών με τον δήμο δεν μπορεί να περιορίζεται τη σημερινή εποχή σε «ώρες γραφείου».

Ψηφιακός ανασχηματισμός

Προσπαθώντας να αναβαθμίσουμε συνεχώς τους διαύλους και ξεπερνώντας τις παραδοσιακές μεθόδους, «ανοίξαμε» τρία νέα κανάλια επικοινωνίας με τους πολίτες. Τρεις ξεχωριστές εφαρμογές αποκλειστικά για τον δήμο Παπάγου – Χολαργού είναι διαθέσιμες και μπορεί ο κάθε δημότης να τις κατεβάσει στο κινητό ή στο τάμπλετ και να τις χρησιμοποιήσει.

–          Ηεφαρμογή Citify δίνει την ευχέρεια στον πολίτη οποιαδήποτε ώρα και στιγμή να αναφέρει στον Δήμο οτιδήποτε δυσχεραίνει την καθημερινότητά του. Ένα χαλασμένο παγκάκι, μία σπασμένη λάμπα, ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Μπορεί να παρακολουθεί το αίτημά του όπως μεταφέρεται στην αντίστοιχη υπηρεσία και να ελέγχει την πρόοδό του, ελέγχοντας ουσιαστικά τον ίδιο τον δήμο.

–          Η εφαρμογή GreenCity ενημερώνει τους πολίτες για τις δυνατότητες και τα σημεία ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά, για μια σειρά ανακυκλώσιμων υλικών και ειδών. Επιπλέον ο κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθεί liveτα δρομολόγια συλλογής των απορριμμάτων, αλλά και αυτά της δημοτικής συγκοινωνίας.

–          Η τρίτη και πιο φιλόδοξη εφαρμογή είναι το e-polis που ενισχύει την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου. Χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες, η κάθε μία με την δική της αξία. Έτσι ο πολίτης μπορεί να υποβάλει ψήφισμα για ένα θέμα τοπικού ενδιαφέροντος, να στηρίξει ή να απορρίψει μία ψηφοφορία που θέτει ο δήμος, να συμμετέχει στις ενεργές διαβουλεύσεις, εκφράζοντας την γνώμη του και, τέλος, να «ρίξει» την δική του ηλεκτρονική ιδέα για την πόλη.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ, το διαδίκτυο και η χρήση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ο κόσμος αλλάζει και οφείλουμε ως πόλη, ως πρωτοπόρα δημοτική αρχή να δείξουμε το δρόμο. Να δώσουμε στον πολίτη την ευκαιρία να επικοινωνεί με τον Δήμο με όποιον τρόπο αυτός θεωρεί πρόσφορο, να δώσουμε στον πολίτη την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε την πόλη που θέλουμε.

Το μέλλον όμως κρίνεται και από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Γι αυτό και η επιλογή όλων μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Να επιλέξουμε από την πρώτη Κυριακή τον Δήμαρχο που θεωρούμε καλύτερο, ώστε να του δώσουμε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Ο νέος εκλογικός νόμος δεν ευνοεί τη συνεργασία, ευνοεί τη συναλλαγή και τα παζάρια. Εμείς στον δήμο Παπάγου – Χολαργού την λογική των συνεργασιών και των συναινέσεων την έχουμε από την πρώτη μέρα. Ο τρόπος που λειτουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο το αποδεικνύει, το αποδεικνύουν τα συντριπτικά ποσοστά των ομόφωνων ή των αποφάσεων με διευρυμένη πλειοψηφία. Επιδιώξαμε τις μέγιστες συναινέσεις και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην επόμενη θητεία. Και αυτό είναι δέσμευση. Για να συνεχίσουν να γίνονται τα πράγματα στο Δήμο μας κάθε μέρα καλύτερα.