Συνέντευξη με τον Αθανάσιο Πάσχο – Υποψήφιο με τον συνδυασμό “Μαζί για την Πόλη μας”

Το PolisNews έθεσε μία σειρά ερωτήσεων στον Αθανάσιο Πάσχο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας Χολαργού με τον συνδυασμό “Μαζί για την Πόλη μας“. Ο κ. Πάσχος είναι Υποπτέραρχος ε.α., Οικονομολόγος  και πρώην Διοικητής Νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Διαβάστε τις απαντήσεις του:

  1. Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Δεν είμαι πρωτοεμφανιζόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικότερα συμμετείχα στις δημοτικές εκλογές στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στην Καβάλα, όπου διορίστηκα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου ως Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της πολύ σημαντικής για το Δήμο Καβάλας, Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΚ) με 250 περίπου εργαζόμενους και ευρύτατο έργο και υψηλό προϋπολογισμό (πχ τα έσοδα από τέλη ύδρευσης είναι περίπου έξι (6) εκατ. Ευρώ ετησίως).

Στη συνέχεια το 2013 διορίστηκα ως Διοικητής και Πρόεδρος ΔΣ σε μεγάλο Νοσοκομείο του ΕΣΥ (Γεν. Νοσοκ. Ξάνθης) σε μια ιδιαίτερη περιοχή της χώρας μας, στη Θράκη, και το 2017 επέστρεψα στην όμορφη πόλη μας, στο δήμο Παπάγου-Χολαργού όπου και κατοικώ, εγώ και η οικογένειά μου, από το 1981.

Το πανέμορφο προάστιο μας ήταν πάντα η αφετηρία και το λιμάνι επιστροφής για ότι έκανα στην μακρά διαδρομή της ζωής μου. Από εδώ ξεκινούσα , εδώ επέστρεφα πάντα. Ας μη ξεχάσω να σας αναφέρω ότι , ως απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), διήνυσα μια επιτυχή, θα τολμούσα να πω, πορεία στην πολεμική αεροπορία ως αξιωματικός του οικονομικού σώματος, εξάντλησα όλη την ιεραρχία και αποστρατεύτηκα με το βαθμό του Υποπτεράρχου ε.α. με τελευταία θέση αυτή του διευθυντού οικονομικού ΓΕΑ (επίσης, δντης οικ. ΑΤΑ-ΓΕΕΘΑ-Οικ. Επιθεώρησης ΓΕΑ, 114 Πτέρυγα Μάχης, ΑΟΟΑ κλπ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου στην αεροπορία έζησα στη Λάρισα, στην Κομοτηνή, στο Λονδίνο ως β. αεροπορικός ακόλουθος  στην εκεί Ελληνική πρεσβεία.

Σπούδασα οικονομικά,  μαθηματικά , πληροφορική, διεθνείς χρηματαγορές και είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Νομικής στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Για να απαντήσω και στο αρχικό σας ερώτημα,  μετά από την σύντομη, εκτιμώ, «αυτοσύστασή» μου στους αναγνώστες σας και ψηφοφόρους των εκλογών  της 26ης  Μαΐου: Θεώρησα απαραίτητο και ηθική υποχρέωση προς την πόλη η οποία μου έδωσε τόσα πολλά για 40 σχεδόν χρόνια, να τελειώσω τη «διαδρομή» μου στην πολιτική και στα κοινά στην πόλη μας με σκοπό να προσφέρω και εγώ με την ταπεινότητά μου, αν οι πολίτες το αποφασίσουν, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας, αξιοποιώντας  την πείρα και τις γνώσεις που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια.

2) Γιατί επιλέξατε την παράταξη του Ηλία Αποστολόπουλου;

Δεν το πολυσκέφτηκα. Γνώριζα το έργο και τη διαδρομή του Ηλία Αποστολόπουλου, ανταλλάσσαμε κατά διαστήματα απόψεις και ιδέες για την παραγωγή έργου εν γένει στο δήμο μας όλα αυτά τα χρόνια και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα όντως υπαρκτά και εμφανέστατα αποτελέσματα του έργου αυτού στην πενταετία που είναι δήμαρχός μας. Είναι φιλικός και προσηνής προς όλους τους δημότες, επιλαμβάνεται προσωπικά όλων των ζητημάτων και έκρινα ότι χρειάζεται να στηριχθεί για να ολοκληρώσει ένα πολύ φιλόδοξο και εφικτό πρόγραμμα για το δήμο  στα επόμενα 4 χρόνια, μια νέα θητεία δηλαδή έχοντας και ως προίκα και εχέγγυο τις πολύτιμες εμπειρίες που απόκτησε.

Ως βασικός όμως λόγος της δικής μου επιλογής να πορευτώ μαζί με το Ηλία ήταν η ενθαρρυντική για μένα βεβαιότητα, όταν ως οικονομολόγος  που είμαι, διαπίστωσα μια πολύ χρηστή και νοικοκυρεμένη οικονομική διοίκηση σε όλους τους τομείς, χωρίς χρέη και ελλείμματα και με υψηλά χρηματικά διαθέσιμα. Όλοι δηλαδή οι οικονομικοί δείκτες των οικονομικών του δήμου είναι θετικοί και εγγύηση για μια καλύτερη και δημιουργική νέα τετραετία με το τον Ηλία στο τιμόνι του Δήμου.

Αυτό για μένα ήταν και το κυρίαρχο στοιχείο για την απόφασή μου να πορευτώ μαζί με τον Ηλία για μια βέβαιη νίκη της παράταξης μας στις εκλογές της 26ής Μαΐου.

3) Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικές προτεραιότητες για τη νέα Δημοτική Αρχή;

Τις βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής  πιστεύω πολύ ορθά τις έθεσε ο Ηλίας Αποστολόπουλος στην πρόσφατη δημόσια παρουσίαση του προγράμματός του και με τις οποίες συμφωνώ πλήρως και για την υλοποίηση των οποίων θα εργαστώ με ζήλο για να υλοποιηθούν μέσα στα οικεία  χρονοδιαγράμματα, εφόσον βέβαια οι συμπολίτες μου δώσουν την ψήφο επιλογής τους για την εκλογή μου στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Αν εκλεγώ να θεωρήσετε βέβαιο ότι θα προτείνω και θα εισηγηθώ και δικές μου ιδέες και σχέδια που έχω πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας και οι οποίες είναι εφαρμόσιμες, ευέλικτες, χωρίς μεγάλο κόστος και εφαρμόζονται ήδη αλλού, και βασίζονται στην εμπειρία μου στους τομείς :

-του σύγχρονου Οικονομικού και Ιατρικού Μάνατζμεντ,

-της ψηφιακής καινοτομίας,

-στην ΥΓΕΙΑ των δημοτών μας,

-στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ των πολιτών του προαστίου,

-στην ΠΡΟΛΗΨΗ Φωτιάς

-στον Πολιτισμό

-στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων  ΕΣΠΑ.

Άλλωστε πιστεύω θα είναι χρήσιμο για τον δήμαρχο να έχει κοντά του ανθρώπους που γνωρίζουν και έχουν χειριστεί, όπως εγώ, αντίστοιχα ζητήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδος (Καβάλα-Ξάνθη) που έχουν πολύ-πολύ σοβαρότερα προβλήματα από αυτά του δήμου Παπάγου-Χολαργού, μεταφέροντας και την σχετική εμπειρία.

 

4) Ποιο μήνυμα θα απευθύνατε στους ψηφοφόρους που δεν σας γνωρίζουν;

Στους ψηφοφόρους που δεν με γνωρίζουν, απαντώ λέγοντας σας ότι, όσες φίλες και φίλοι, ιδιαίτερα οι νέοι ψηφοφόροι, «επισκέφθηκαν» σήμερα την δημοφιλή δημοσιογραφική ιστοσελίδα του “polis news” και διάβασαν μέχρι αυτό το σημείο την συζήτησή μας, βεβαιότατα πιστεύω πως ήδη με γνωρίζουν.  ΣΕΒΟΜΑΙ όμως απολύτως  την κρίση τους και είμαι βέβαιος ότι θα προβληματιστούν για την επιλογή ψήφου και σταυροδοσίας που μέχρι σήμερα είχαν θεωρητικά αποφασίσει να δώσουν σε συγκεκριμένους υποψηφίους στις προσεχείς εκλογές.

Έτσι λοιπόν κλείνοντας  την κουβέντα μας συστήνω, ας μου επιτραπεί να πω,  στους ψηφοφόρους, ότι δεν είναι κακό για το δήμο και για όλους τους δημότες να μπουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο και νέα πρόσωπα, με εχέγγυα την πείρα και τις γνώσεις τους.

Γιατί είναι πολύ γνωστό και από το σύγχρονο μάνατζμεντ ότι, όταν τα ίδια πρόσωπα, για πολλά χρόνια «ανακυκλώνονται» σε ένα οργανισμό δημιουργούνται στεγανά, εσωστρέφειες, πολιτικός παραγοντισμός, καθεστωτικές  νοοτροπίες, συνθήκες αδιαφάνειας και το κυριότερο, έχει στερέψει και εξαντληθεί το κριτήριο-κίνητρο της καινοτομίας, της προόδου και της εξέλιξης των συστημάτων που δεν είναι άλλο από τον Ενθουσιασμό για Δημιουργία-Προσφορά-Καταξίωση καθώς και η παραγωγή Νέων Ιδεών κατά την αρχική συμμετοχή όλων μας σε μια νέα δραστηριότητα, ξεφτίζει δηλαδή ακόμα και η «χαρά της δημιουργίας» με το χρόνο όταν επαναλαμβάνεται με μηχανικό τρόπο.

Καλώ λοιπόν τους νέους κυρίως να επιλέξουν σε αυτές τις εκλογές για την επόμενη μέρα με κριτήριο το δικό του καλό, με αυθορμητισμό και χωρίς προκαταλήψεις και όχι με «συμβουλές» άλλων για το καλό εκείνων.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα άλμα στο μέλλον πιο μεγάλο από τη φθορά και την μιζέρια που διέπει τα πάντα και τους πάντες τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, με τη συμμετοχή όλων στις εκλογές, ψηφίζοντας και με τη λογική και με το συναίσθημα, τους υποψηφίους που τους εμπνέουν περισσότερο.

Σας Ευχαριστώ για το «βήμα» και την ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στους δημότες Παπάγου-Χολαργού με αιτία τις εκλογές της 26ης Μάιου 2019.