Έγκλημα κατά της χώρας με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη με ευθύνη τη κυβέρνησης, 10 μήνες μετά το Μάτι

Στον αέρα είναι η πυρόσβεση στην χώρα μας, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU, μόλις δέκα μήνες μετά την τεράστια εθνική καταστροφή στο Μάτι όπου θρηνήσαμε πάνω από 100 νεκρούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα πάνω από τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα λόγω του υψηλού κόστους επισκευής, ενώ έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή διαθέσιμα είναι πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη από τα συνολικά 18, ενώ στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου δεν θα ξεπεράσουν τα 15.

Και σαν αυτά να μην είναι αρκετά προβλήματα σε μία χώρα που υποφέρει από τις πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την οικονομική χείρα βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επισκευή των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Ο λόγος της απόφασης αυτής ήταν, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι φοβήθηκε πως θα «δεσμευτούν» στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU και σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού, το αντάλλαγμα της χρηματοδότησης είναι τα μέσα τα οποία επισκευάζονται ή αναβαθμίζονται με ευρωπαϊκά χρήματα να εντάσσονται στην εθελοντική ευρωπαϊκή «δεξαμενή» για ένα διάστημα 3 έως 10 ετών.

Σημειώνεται ότι το κονδύλι της ευρωβοήθειας για όσα κράτη – μέλη ζητήσουν την επισκευή εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης για τη διετία 2019-2020 ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την επταετία 2020 – 2027 αναμένεται να ανέλθει στα 1,6 δισεκατομμύρια.